Screenshot_from_2024-10-01_16-43-31

Három rangos, szupernóvás szakcikk egy hónapon belül

Szeptember folyamán három, az SZTE Fizikai Intézet és az SZTE Bajai Obszervatórium munkatársainak közreműködésével vizsgált szupernóvákról készített, rangos folyóiratcikk is megjelenésre került.

Az egyik vizsgált csillagrobbanás kimondottan különlegesnek számít: az SN 2022oqm az ún. Ca-gazdag robbanások alosztályába tartozik, amelyek eredete egyelőre bizonytalan. A meglévő adatok szerint akár egy nagytömegű csillag lecsupaszodott magjának, akár egy extrém nagy tömegű fehér törpecsillag felrobbanása is vezethet ilyen jelenséghez.

Az Astrophysical Journal-ban megjelent szakcikk (Yadavalli és mtsai)


A másik, SN 2021aatd jelű esemény fénygörbéje pedig a híres SN 1987A jelű szupernóvához hasonlít, kivéve az első néhány hetet - ennek egy lehetséges magyarázata, hogy a robbanás során ledobódó anyag két különböző jellegű komponensből áll, s emellett plusz energiaforrásként a robbanásból visszamaradó neutroncsillag intenzív mágneses tere is befolyásolhatja az észlelt sugárzást (ezt a tanulmányt intézetünk munkatársa, Szalai Tamás jegyzi vezető szerzőként).

Az Astronomy & Astrophysics folyóiratban megjelent szakcikk (Szalai T. és munkatársai)


A harmadik szakcikkben pedig a Világegyetem gyorsuló tágulásának értelmezése szempontjából is kulcsfontosságúnak számító, Ia típusú szupernóvák fénygörbe-elemzéséből mutat be egy "csokrot" - ennek a témának Vinkó József kollégánk nemzetközi szinten is régóta avatott szakértője, a mostani cikket egy budapesti hallgatója vezeti.

A Publications of the Astronomical Society of the Pacific folyóiratban megjelent szakcikk (Bora Zs. és munkatársai)





Tanulmányi hírek

cover_1

Az ELFT Csongrád-Csanád Vármegyei Csoportja és az SZTE Fizikai Intézete várja a Csongrád-Csanád-, Bács-Kiskun, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok vármegye, valamint Szerbia és Románia magyar tanítási nyelvű iskoláinak 9-12-es diákjainak jelentkezését a Budó Ágoston Fizikai Feladatmegoldó Versenyre.

A jelentkezési határidő október 14., a verseny időpontja november 11.

fotonikai

A 2024 szeptemberétől induló fizikus-mérnöki alapszak után ismét új szakot indít az SZTE Fizikai Intézet: 2025 februárjától fotonikai mérnöki mesterszakkal bővül az Intézet képzési palettája.

Friss hírek

spal92_A_middle_age_female_astronomer_giving_a_presentation_to__4a00f464-3bf9-4d8e-a6cf-91aaeb48ef81

A fizika iránti érdeklődés már egészen kicsi gyerekekben is felkelthető. Ezt ismerte fel Varga Anikó amatőr csillagász is, a nagyszénási Mira Csillagászati Egyesület tagja. Anikó a helyi foglalkozások tartása mellett a KísérletEST bemutatóinkat is látogatja a gyerekekkel, és immár az SZTE fizikushallgatóinak egyike.

Screenshot_from_2024-10-01_16-43-31

Szeptember folyamán három, az SZTE Fizikai Intézet és az SZTE Bajai Obszervatórium munkatársainak közreműködésével vizsgált szupernóvákról készített, rangos folyóiratcikk is megjelenésre került.

Kövess minket



instagramYouTube