spal92_A_middle_age_female_astronomer_giving_a_presentation_to__4a00f464-3bf9-4d8e-a6cf-91aaeb48ef81

Amatőr csillagász, szakkörvezető és fizikushallgató – interjú Varga Anikóval

A fizika iránti érdeklődés már egészen kicsi gyerekekben is felkelthető. Ezt ismerte fel Varga Anikó amatőr csillagász is, a nagyszénási Mira Csillagászati Egyesület tagja. Anikó a helyi foglalkozások tartása mellett a KísérletEST bemutatóinkat is látogatja a gyerekekkel, és immár az SZTE fizikushallgatóinak egyike.

Honnan ered a csillagászat iránti érdeklődése?

A csillagászat iránti érdeklődésem még kisgyermek koromban kezdődött. Már kisiskolásként érdekelt a téma, és amikor felső tagozatos lettem, lehetőségem volt csatlakozni a nagyszénási csillagász szakkörhöz, amit alapítónk, Kiss György tartott még akkoriban. Később egy kicsit eltávolodtam a témától, de felnőtt fejjel újra csatlakoztam a csapathoz, amelyben most már egyesületi formában végezzük az ismeretterjesztést. 2017-ben elvégeztem egy csillagászati alaptanfolyamot a Magyar Csillagászati Alapítvány szervezésében, hogy én is bekapcsolódhassak az ismeretterjesztésbe. Jelenleg a szakköri foglalkozásokat ketten tartjuk az egyesületünk elnökével, Fődi Andrásnéval, aki nyugdíjas fizika-matematika szakos pedagógus.

Emellett az egyesület tagjaitól is sok segítséget kapunk előadások, távcsöves bemutatók tartására gyerektáborokban, és egyéb rendezvényeken, ahol minden korosztály képviselteti magát. Eddig főleg Békés megyében hívtak meg minket számos helyre, de idén nyáron a második csillagászati tábort tartottuk meg a vajdasági Kishegyesen. Emellett még a nagyszénási Kiss György Csillagdát is próbáljuk rendszeresen nyitva tartani az érdeklődők előtt.

 

Mi motiválja abban, hogy gyerekeknek tartson szakköri foglalkozásokat?

Az, hogy erősítsük a fiatalokban a természettudományok iránti érdeklődést, egy hasznos és érdekes hobbit adjunk nekik, amit akár később hivatásként is választhatnak. Emellett egy összetartó, családias hangulatú csapatba vonjuk be őket, ahol minden korosztály megtalálható az óvodástól a nyugdíjas korig, mivel a szakkör a Mira Csillagászati Egyesület berkein belül működik. Nem titkolt szándékunk az utánpótlás kinevelése is. Mindig van egy-két gyerek, aki a továbbtanulás után is visszajár hozzánk és aktív tagja lesz az egyesületnek.

 

A szakköri foglalkozások mellett az előző tanév kísérletes bemutatóinak aktív látogatói voltak. Honnan értesült a KísérletEST című kísérletes bemutatónkról?

A KísérletEST-ről először az SZTE TTIK nyílt napján hallottam Ignácz Ferenc tanár úrtól, és azonnal az volt az első gondolatom, hogy ide el kell hozni a gyerekeket. Persze azóta elkezdtem követni a SZTE Fizikai Intézet Facebook- és Instagram- oldalát, és látom, hogy ott is meg vannak hirdetve ezek az alkalmak.

 

Miért látogatnak el hozzánk hónapról hónapra a kísérletes bemutatóra?

A gyerekek lelkesen fogadták a KisérletEST látogatását és többen vannak, akik alig várják, hogy mikor megyünk legközelebb. Én kicsit féltem eleinte, hogy hosszú lesz nekik egy-egy előadás, de szerencsére alaptalan volt az aggodalmam. Még a legkisebbek is (4. osztályos általános iskolás) érdeklődve nézték végig a kísérleteket. Úgy gondolom, hogy ez egy nagyon hasznos program a számukra, és a későbbi tanulmányaik során hasznosítani tudják majd az itt hallottakat. Mivel a csillagászat és a fizika szorosan összekapcsolódik, úgy tervezzük, hogy ezeket a látogatásokat rendszeressé tesszük, az idei tanév bemutatóira is járni fogunk, hogy minél több forrásból kapjanak tudást a szakköröseink.

 

Ön szerint a kísérletes előadások hogyan tudnak segíteni abban, hogy a diákok megszeressék és elköteleződjenek a természettudományok iránt?

A KísérletEST alkalmai szerintem nagyszerűen támogatják a fizikaoktatást, mivel nagyon érdekes, látványos kísérleteket láthatunk ezeken a bemutatókon. Sokkal könnyebben érthető és tanulható egy fizikai jelenség, ha azt működés közben láthatjuk. A tanulók így saját szemükkel láthatják, hogy a fizika nem unalmas, hanem nagyon MENŐ tantárgy. Remélem, ezen bemutatók hatására többen fogják választani a fizika szakot továbbtanuláskor.


Nemcsak a gyerekek választhatják a fizika szakot, hanem Ön is, hiszen az idei tanévtől levelező fizika szakos hallgatóink között tudhatjuk. Milyen motivációból jelentkezett a fizika szakra és milyen tervei vannak a jövőbeli diplomájával?

Valóban felvételt nyertem és beiratkoztam a fizika BSc szakra, levelező tagozatra. Ehhen a döntésemhez nagyban hozzájárult az, hogy jobban el szeretném mélyíteni a csillagászatban szerzett eddigi tudásomat. Az az elképzelésem, hogy a csillagászat specializációt választom a későbbiekben. Tisztában vagyok vele, hogy nem lesz könnyű menet munka mellett és ilyen életkorral (elég régóta vagyok fiatal), de bízom benne, hogy az elszántság és a téma iránti lelkesedés segít majd az akadályok leküzdésében. Mivel már idősebb korban szerezhetek így diplomát, nem tudom egyelőre, hogy milyen területen tudom majd hasznosítani azt, ami a munkát illeti. Abban viszont biztos vagyok, hogy az egyetemi oktatásnak köszönhetően még több érdekességet tudok megosztani a szakkörös diákjaimmal.





Tanulmányi hírek

cover_1

Az ELFT Csongrád-Csanád Vármegyei Csoportja és az SZTE Fizikai Intézete várja a Csongrád-Csanád-, Bács-Kiskun, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok vármegye, valamint Szerbia és Románia magyar tanítási nyelvű iskoláinak 9-12-es diákjainak jelentkezését a Budó Ágoston Fizikai Feladatmegoldó Versenyre.

A jelentkezési határidő október 14., a verseny időpontja november 11.

fotonikai

A 2024 szeptemberétől induló fizikus-mérnöki alapszak után ismét új szakot indít az SZTE Fizikai Intézet: 2025 februárjától fotonikai mérnöki mesterszakkal bővül az Intézet képzési palettája.

Friss hírek

spal92_A_middle_age_female_astronomer_giving_a_presentation_to__4a00f464-3bf9-4d8e-a6cf-91aaeb48ef81

A fizika iránti érdeklődés már egészen kicsi gyerekekben is felkelthető. Ezt ismerte fel Varga Anikó amatőr csillagász is, a nagyszénási Mira Csillagászati Egyesület tagja. Anikó a helyi foglalkozások tartása mellett a KísérletEST bemutatóinkat is látogatja a gyerekekkel, és immár az SZTE fizikushallgatóinak egyike.

Screenshot_from_2024-10-01_16-43-31

Szeptember folyamán három, az SZTE Fizikai Intézet és az SZTE Bajai Obszervatórium munkatársainak közreműködésével vizsgált szupernóvákról készített, rangos folyóiratcikk is megjelenésre került.

Kövess minket



instagramYouTube