fotonikai

Fotonikai-mérnöki mesterszakot indít az SZTE Fizikai Intézet

A 2024 szeptemberétől induló fizikus-mérnöki alapszak után ismét új szakot indít az SZTE Fizikai Intézet: 2025 februárjától fotonikai mérnöki mesterszakkal bővül az Intézet képzési palettája.

A 4 féléves, Magyarországon egyedülálló, magyarnyelvű, gyakorlatorientált és innovatív képzés tananyaga a munkaerőpiaci szereplők igényeire szabva, több évtizedes kutatás-fejlesztési eredményekre alapozva, ipari és tudományos partnerek együttműködésével került kialakításra.


A fotonika a fény (a fotonok) terjedésével, továbbításával, érzékelésével, feldolgozásával és alkalmazásával foglalkozó eljárásokat magában foglaló tudományterület, az optikához és a lézerfizikához szorosan kapcsolódik. A fotonika jelentős szerepet játszik a modern tudományban és technológiában, hiszen a fotonikai alapú alkalmazások napjainkban széles körben elterjedtek. A fotonikai mérnök a fotonikai alapú alkalmazások fejlesztésén és tervezésén dolgozik, amelyek napjaink rohanó és a folyamatosan fejlődő világában elengedhetetlenek.


A képzés hallgatói mérnöki és informatikai ismereteket, fotonikai ismereteket, gazdasági és humán ismereteket sajátíthatnak el, továbbá négy modul közül választhatnak: nanofotonika, biofotonika, ultragyors fotonika vagy kvantumoptika és kvantuminformatika.


A fotonikai mérnöki mesterszakra jelentkezhetnek a fizikus-mérnöki alapszak fotonikai specializációján végzettek, hiszen az új mesterszak szerves folytatása e specializációnak.

A szükséges kreditek birtokában a fizikus-mérnöki alapképzési szak egyéb specializációt végzett hallgatói, továbbá a fizika, a villamosmérnöki, a gépészmérnöki, a mechatronikai mérnöki, a mérnökinformatikus és a molekuláris-bionika mérnöki alapképzési szakokon végzett hallgatók is felvételizhetnek a mesterszakra.


A képzés részletes leírása IDE kattintva olvasható.





Tanulmányi hírek

cover_1

Az ELFT Csongrád-Csanád Vármegyei Csoportja és az SZTE Fizikai Intézete várja a Csongrád-Csanád-, Bács-Kiskun, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok vármegye, valamint Szerbia és Románia magyar tanítási nyelvű iskoláinak 9-12-es diákjainak jelentkezését a Budó Ágoston Fizikai Feladatmegoldó Versenyre.

A jelentkezési határidő október 14., a verseny időpontja november 11.

fotonikai

A 2024 szeptemberétől induló fizikus-mérnöki alapszak után ismét új szakot indít az SZTE Fizikai Intézet: 2025 februárjától fotonikai mérnöki mesterszakkal bővül az Intézet képzési palettája.

Friss hírek

spal92_A_middle_age_female_astronomer_giving_a_presentation_to__4a00f464-3bf9-4d8e-a6cf-91aaeb48ef81

A fizika iránti érdeklődés már egészen kicsi gyerekekben is felkelthető. Ezt ismerte fel Varga Anikó amatőr csillagász is, a nagyszénási Mira Csillagászati Egyesület tagja. Anikó a helyi foglalkozások tartása mellett a KísérletEST bemutatóinkat is látogatja a gyerekekkel, és immár az SZTE fizikushallgatóinak egyike.

Screenshot_from_2024-10-01_16-43-31

Szeptember folyamán három, az SZTE Fizikai Intézet és az SZTE Bajai Obszervatórium munkatársainak közreműködésével vizsgált szupernóvákról készített, rangos folyóiratcikk is megjelenésre került.

Kövess minket



instagramYouTube