20240619_095039

Középiskolások látogatták meg intézetünk laborjait

Nagy volt a sürgés-forgás az elmúlt egy hónapban az SZTE Fizikai Intézetben, ugyanis öt középiskolás csoport is ellátogatott hozzánk, akik az intézetben zajló fizikai kutatásokra voltak kíváncsiak. A lelkes fiatalok laborlátogatásokon vettek részt és előadásokat hallgattak meg és kísérletes bemutatókat tekintettek meg.

A Dugonics András Piarista Gimnázium tanulóit elsősorban a biofizika érdekelte, így az érdeklődésüknek megfelelő programot szerveztünk számukra. Látogatásuk során betekintést nyertek a mikroszkópia laborunkba, ahol maguk is kipróbálhatták a mikroszkópjainkat. Ezután az Orvosi Fizikai Tanszék laborjaiba vezettük át őket. A biofizika laborban a baktériumok és a fotoszintézis világával ismerkedhettek meg, majd a tanszék orvosi laborjaiban légzésvizsgálati kísérletet mutattak be nekik kutatóink, illetve telemedicinás eszközöket tekintettek meg és próbáltak ki maguk is.


piarista


A Szegedi Tömörkény István Gimnázium fizika iránt érdeklődő 12 tanulója számára előadást tartottunk a fizika és fizikus-mérnöki képzéseinkről és a felvételi menetéről. Ezt követően Ignácz Ferenc mesteroktató izgalmas kísérleti bemutatót tartott számukra. Majd olyan fotoakusztikus elven működő, gáz- és aeroszolkoncentrációmérő műszerek felépítésével ismerkedtek meg, amelyeket a Fotoakusztikus Kutatócsoport munkatársai maguk fejlesztenek. Végül laborlátogatás következett. Bevezettük őket a mikroszkópia-laborunkba, ahol a mikroszkópok fizikai kutatásokban való alkalmazásairól kaptak tájékoztatást és maguk is kipróbálhatták e műszereket. A Fény-anyag kölcsönhatás laborban betekintést nyerhettek abba, hogy milyen hatások válthatók ki különböző anyagok lézeres besugárzása során és a lézerek ipari és orvosi alkalmazásairól szereztek információt.


tomorkeny


A Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumból 20 tanuló érkezett a Fizikai Intézetbe. Ők is bővebb tájékoztatást szereztek a képzéseinkről, majd laborlátogatásokon vettek részt. Bevezettük őket a Fény-anyag kölcsönhatás laborba, a Fotoakusztikus laborba és a TeWaTi laborba, melyekben a lézeres kutatások széles skálájával ismerkedhettek meg, illetve a Biofizika laborba is betekintést nyertek. Végül egy másfél órás előadást hallgathattak meg az intézetünkben folyó csillagászati kutatásokról.


radnoti


Az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola gimnáziumi osztályait pályaorientációs napok keretében fogadtuk. A csoport különböző érdeklődésű és korú diákjainak asztrofizikai előadással és laborgyakorlatokkal készültünk. Volt, aki optika témájú kísérleteket végezhetett, és volt, aki megismerkedett a mikrokontrollerek világával: Arduino-t használtak a gyakorlatuk során.


DSCN1553


Az ELI ALPS Lézeres Kutatóintézet táborozó diákjai nálunk zárták az egyhetes, a lézerek világára fókuszáló programjukat. A 21 természettudományos érdeklődésű középiskolást bevezettük a TeWaTi és a Fény-anyag kölcsönhatás laborunkba, melyekben az intézetünkben zajló lézeres kutatásokba nyertek betekintést. Végül izgalmas és látványos másfél órás fizikai kísérletes showműsort tekinthettek meg Ignácz Ferenc előadásában.


DSCN1662


Ha diákjaival Ön is szeretne hasonló élményeket szerezni és megismerkedni a fizikai kutatások sokszínűségével, szívesen fogadjuk! Az intézménylátogatási lehetőségről IDE kattintva szerezhet bővebb tájékoztatást.







Tanulmányi hírek

Fizikus_mernoki

Új szakkal bővítjük képzési kínálatunkat: 2024. szeptemberétől fizikus-mérnöki alapszakon is tanulhatnak az SZTE Fizikai Intézethez jelentkező hallgatók.

honlap_kep_1

Érdekel a körülötted lévő világ, és megismernéd pontosabban hogyan is működik? Szeretnél az ország egyik legjobb egyetemén egy gyönyörű városban tanulni? Ha a válaszod igen, legyél Te is fizikus- vagy fizikus-mérnök hallgató az SZTE-n!

Friss hírek

Az_SZTE_TALENT_Osztondij_Kivalosagi_Lista_EZUST_minositesu_osztondijasa_Kovacs_Adam

Gratulálunk Dr. Hopp Bélának, intézetünk vezetőjének és oktatójának, aki harmadik alkalommal, a 2013/2014-es, a 2018/2019-es és a 2023/2024-es tanévben is elnyerte az Aranykréta-díjat!

20240619_095039

Nagy volt a sürgés-forgás az elmúlt egy hónapban az SZTE Fizikai Intézetben, ugyanis öt középiskolás csoport is ellátogatott hozzánk, akik az intézetben zajló fizikai kutatásokra voltak kíváncsiak. A lelkes fiatalok laborlátogatásokon vettek részt és előadásokat hallgattak meg és kísérletes bemutatókat tekintettek meg.

Kövess minket



instagramYouTube